Френската жп стачка носи по 20 млн. евро щети на ден

Жп стачката във Франция ще продължи до края на юни, сн. ЕПА/БГНЕС

Стачката във френската държавна железница "Ес Ен Се Еф" (SNCF) вече е натрупала загуби за стотина милиона евро на компанията, обяви шефът ѝ Гийом Пепи в ефира на радио Ер Ем Се и телевизионния канал Бе Еф Ем Ти Ви, цитирано т БТА в понеделник, когато започна четвъртия ден на протеста.

Дневната цена на стачката е близо 20 милиона евро, а синдикатите смятат тя да продължи до края на юни.

В стачката се включват много служители, но въпреки това има повече влакове, отколкото миналия път, посочи Пепи.

"Констатацията ми е, че Франция не е парализирана, заяви президентът на "Ес Ен Се Еф", признавайки при все това, че клиентите на железниците са силно затруднени при ползване на услугите им", каза още той.

В понеделник в стачката са са включили 43 на сто от служителите на държавната железница - машинисти, кондуктори, стрелочници - и това е леко отстъпление спрямо 48-те процента във вторник и сряда на стачкували.

От началото на април железничарите във Франция започнаха стачка маратон с прекъсвания по два дни на пет. Те се противопоставят срещу реформа, която "цели да "ще унищожи обществената жп услуга". Протестът е насочен срещу премахването на специалния железничарски статут при новоназначените, условията за отваряне към конкуренцията и превръщането на компанията в дружество с ограничена отговорност (ООД), което, според синдикатите, открива пътя за бъдеща приватизация. Според тях реформата няма да реши проблема с дълга (46,6 милиарда евро към края на 2017 година), нито с проблемите във функционирането.

Френският премиер Едуар Филип каза междувременно в интервю за в. "Паризиен", че правителството няма да отстъпи пред стачките в железниците, предаде Асошиейтед прес.

Филип подчерта, че всеки ден получава писма от поддръжници, които го призовават да извърви целия път и че правителството именно това и ще направи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес