Френски адвокати се включват в защитата на българките в Либия

Френски адвокати от Сдружението "Адвокати без граници" ще се включат в делото срещу българските медици в Либия, съобщи в неделя министърът на правосъдието Антон Станков. Засега се водят разговори с трима представители на сдружението.

Контакт с френския клон на сдружението е установил един от българските адвокати на българките - Пламен Ялнъзов, който бил командирован в Париж по решение на междуведомствената комисия за делото в Либия. Искането за осъществяване на такава връзка е по молба на петте осъдени на смърт български медицински сестри.

Френските адвокати са проявили интерес да се включат и в делото срещу мъчителите на българките, съобщи още министър Станков. Те ще посетят Либия, за да бъдат упълномощени от медиците ни и конституирани от либийската страна.

Правосъдният министър подчерта, че включването на френските адвокати в защитата на българките не означава допълнителен разход за България, а разширяване на адвокатската защита.

Антон Станков оцени като изключително важен факта, че такава авторитетна международна организация като "Адвокати без граница" се е включила в защитата. По думите му, това е много ценна помощ за българската страна.

Министърът на правосъдието съобщи още, че за Либия заминават адвокатите Хари Харалампиев и Георги Гатев, които ще присъстват на започващото на 25 януари дело срещу офицерите - мъчители на българките. Двамата български адвокати обаче само ще присъстват, за да се запознаят отблизо с процеса. Гражданските искове от петте осъдени на смърт българки срещу техните мъчители ще се внесат от либийския им адвокат Осман Бизанти. По думите на Станков, исковете ще бъдат в размер на 1 млн.либийски динара.

Няколко от заразените със СПИН либийски деца ще бъдат лекувани във Военно медицинската академия в Белград, съобщи началникът на болницата ген. Зоран Станкович, цитиран от агенция БГНЕС. В Белград по държавно споразумение през следващия месец до месец и половина ще пристигнат 15 от над 400-те деца, заразени с вируса в болницата в Бенгази. Според него е възможно в клиники в Белград и в Ниш да пристигнат още либийски деца, заразени със СПИН.

Сръбският президент Борис Тадич, който в понеделник заминава на посещение в Либия, обеща да се застъпи за българските медици. Надич помоли българският посланик в Белград Яни Милчаков да му предостави информация за хода на делото и съпровождащите го реакции.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?