Френски анализатори препоръчват как да се спечели борбата с ислямисткия тероризъм

Френски анализатори препоръчват как да се спечели борбата с ислямисткия тероризъм

Няколко условия са необходими, за да се спечели войната срещу ислямисткия тероризъм, пише френският в. "Фигаро", като цитира анализ на групата "Арверни", обединяваща висши френски държавни служители, икономисти, ръководители на френски предприятия и университетски преподаватели.

Извършеният неотдавна в Берлин атентат бе поредният от атентатите, извършени от ислямистите на територията на Германия за последната година. Изданието припомня нападенията във Вюрцбург, Анбах и Хамбург, за които отговорност пое Ислямска държава, както и ареста в Лайпциг на сириец, планиращ атентат срещу летище в Берлин и задържането на 12-годишно момче от германо-иракски произход, планиращо да взриви самоделна бомба на коледен базар в Лудвигсхафен.

Заедно с нападението в Берлин преди Рождество Христово, всичко това говори, че Европа е въвлечена все повече във война с ислямисткия тероризъм, която тя не е обявявала, а Германия се превръща в една от главните сцени за действие на ИД. Заедно с Германия сцени на действие са и Франция и Белгия и така се образува образно казано терористичен триъгълник на действие за ислямистите. Между тези три страни границите са особено пропускливи.

Ситуацията е още по-обезпокояваща, тъй като част от терористите бяха хора, представили се за мигранти. Ако Ислямска държава отстъпва в Близкия изток, въпреки че там все още контролира територии в Сирия и все още не е напълно победена в Мосул, то тя продължава политиката си за износ на своя конфликт в Европа, възползвайки се от миграционните вълни, за да вкарва терористи, и радикализирайки млади европейски мюсюлмани, откриващи в джихадизма повод да дадат смисъл на един живот на безцелно блуждаене.

Няколко условия са необходими за спечелване на войната срещу тероризма. Сред тях е значително засилване на средствата в областта на разузнаването и на съдебната полиция.

Необходимо е и да се формулира ясна политика за борбата срещу ислямисткия тероризъм и да се елиминират физически сцените на външни действия на терористите. В тази насока отношенията трябва да бъдат задълбочени с руските и турските разузнавателни служби, а в дългосрочен план и със службите на сирийското разузнаване, посочват експертите от групата "Арверни".

Това означава също така и да се постигне споразумение за политически преход в Сирия между европейските и американските, руските, турските и иранските партньори.

Конкретно следващото правителство на Франция трябва да вземе такива решения в областта на бюджета, които да са в полза на армията и силите за вътрешна сигурност.

Експертите от група "Арверни" препоръчват в по-общ план Франция вече да води външната си политика в съответствие със собствените си интереси, а не в името на принципа на един международен морал.

Споделяне

Още от Свят