Френски диетолог препоръча бонус в оценката от матурата за нормално тегло

Френски диетолог препоръча бонус в оценката от матурата за нормално тегло

Френският диетолог гуру Пиер Дюкан, разработил предизвикалата спорове "диета на звездите", носеща неговото име, предложи Франция да се пребори с наднорменото тегло, като даде на учениците допълнителен бонус за нормално тегло в оценките за матура, съобщи Ройтерс.

Дюкан, който продаде в света 8 милиона екземпляра от книгата с прочутата си диета, направи предложението си в труд от 250 страници, озаглавен "Отворено писмо към бъдещия президент". Той бе разпратен на 16-те кандидати, участващи в президентската надпревара за избор на държавен глава на Франция през тази година.

Предложението е учениците в средните училища да получат оценка за "идеално тегло" , която да се добави към резултатите от матурата им, ако са постигнали индекс на телесна маса между 18 и 25. Допълнителни точки ще се дават и на деца, които са били с наднормено тегло но за две години са успели да отслабнат.

"Това би било отличен мотив за отслабване на децата, тъй като матурата е много важна за французите. Учениците искат да я вземат с колкото се може по-добри оценки - същото е желанието и на родителите им. Така че защо да не обединят сили, за да постигнат един здравословен режим на хранене?", коментира Дюкан.

Свръхнорменото тегло поставя все по-сериозни проблеми във Франция. Според данни на Световната здравна организация, 50.7 процента от населението на страната е страдало от затлъстяване през 2010 г., като 18.2 на сто от французите са били определени като прекалено дебели.

"За нас, французите, това е реален проблем. От 1960 година насам броят на хората със свръхтегло е скочил от половин милион през 60-те години на миналия век до 22 милиона, като тази цифра непрекъснато расте", казва диетологът. Според него проблемът вече не е само здравен, а и политически и лидерите на нацията трябва да си дадат сметка за него.

Освен оценките за здравословно тегло, Дюкан дава още 119 предложения на кандидатите за президент, с които да преборят затлъстяването на нацията. Едно от тях е в заведенията за бързо хранене да бъдат въведени по-здравословни ястия вместо бургери и пържени картофки.

Споделяне

Още от

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?