Френски джихадист, осъден в Белгия, е прехвърлен във Франция за ново разследване

Мехди Немуш

Френският джихадист Мехди Немуш, осъден през март в Белгия на доживотен затвор за убийство на четирима души в брюкселския Еврейски музей, беше прехвърлен в сряда във Франция. Това съобщи в петък източник от съдебната система, като потвърди информация на френския седмичник "Експрес", предаде Франс прес.

Трийсет и четиригодишният Немуш бе екстрадиран във Франция, за да продължи разследването по повод предполагаемата му роля в отвличането на четирима френски журналисти, взети за заложници в Сирия през 2013-2014 г.

Прехвърлянето бе отсрочено заради процеса в Белгия, уточни за АФП източник от белгийското правосъдие. Немуш бе предаден на френските власти, както предвижда европейската заповед за арест, издадена от Франция през юни 2016 г.

Още преди да приключи процесът в Белгия, този многократен рецидивист, радикализирал се в затвора и воювал на страната на терористите в Сирия, временно бе предаден на Франция през 2017 година. Тогава парижки магистрати го обвиниха в "отвличане и задържане в състава на престъпна групировка и във връзка с терористичен замисъл", както и в "членство в терористичен престъпен сговор".

Немуш отказа навремето да освети ролята си като предполагаем тъмничар на заложниците, трима от които заведоха искове за обезщетения срещу него. После френски следовател замина за Белгия, за да го разпита, но джихадистът се позова на правото си да пази мълчание, напомня АФП.

Споделяне

Още от Европа