Френски химически завод бе спрян заради изтичане на газ

Химически завод в град Руан, Северозападна Франция, е спрян от снощи заради изтичане на газ меркаптан, съобщиха министрите на екологията Делфин Бато и на вътрешните работи Манюел Валс.

Държавните служби пристигнаха незабавно на мястото и още снощи със заповед на префектурата работата на завода бе спряна изцяло, посочват в цитирано от БТА комюнике двамата министри.

Миризмата на газ беше усетена чак от другата страна на Ламанша, в Южна Англия, където полицията получила многобройни сигнали от разтревожени граждани, отбелязва Франс прес.

Облакът тръгнал още в понеделник сутринта от инсталациите на предприятието "Любризол" в Руан, на около 110 км западно от Париж, след непредвидена химическа реакция в резервоар с меркаптан. Зловонието обхвана цяла Нормандия и предизвика тревога и в Париж, където въздушните течения докараха облака още снощи.

Френските спасителни служби получиха хиляди сигнали. Властите бързо обявиха, че изпаренията не са отровни и че изтеклият газ е в много слаба концентрация.

Министърката на екологията Делфин Бато съобщи в Туитър, че заради изтичането на газ спешно заминава за Руан от Берлин, където бе за честването на 50-годишнината на договора за френско-германско приятелство.

Заради действията около спирането на завода бе отложен мач от кръг за футболната купа на Франция между отбора на Руан и "Олимпик" - Марсилия, който трябваше да се играе на стадион близо до завода.

Меркаптанът, известен още като метанетиол, е неприятен на мирис продукт, използван за "ароматизиране" на газа за битови нужди, който сам по себе си няма мирис и така може да бъде открит и да се предотвратят инциденти.

Споделяне

Още от Свят