Френски и малийски войници навлязоха в изоставен от ислямистите ключов град

Френски и малийски войници навлязоха в изоставен от ислямистите ключов град

Френски и малийски войници навлязоха в град Диабали, превзет преди седмица от ислямистите, които го изоставиха след бомбардировки на френската авиация, съобщи Франс прес от мястото на събитието.

Колона от трийсетина бронирани автомобила, в които се намираха близо 200 френски и малийски войници, влезе в града в 9 часа местно време (9.00 ч. по Гринуич), без да срещне съпротива. Командващите на двете армии се опасяват, че напускайки града, ислямистките бойци, свързани с Ал Каида в ислямски Магреб, вероятно са заложили мини.

Френските военни са от състава на 21-и полк на морската пехота и парашутисти. Преди да навлязат в града, хеликоптери "Газела" на френската армия извършиха разузнавателни полети.

Местни жители излязоха от домовете си, за да приветстват пристигането на войниците. Някои увековечаваха събитието, като снимаха с мобилните си телефони.

Вчера френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан заяви, че малийските власти все още не са си върнали контрола на Диабали.

Очевидци заявили пред АФП, че ислямистите изоставили града след френските въздушни удари на 17 януари.

Полковник от малийската армия от своя страна заявил, че част от населението на Диабали е прегърнало джихадистката идеология.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?