Френски изтребители летят по-тихо заради изпити

Френски изтребители летят по-тихо заради изпити

Френските ученици може да имат една от най-стресовите седмици в техния живот заради полаганите матури, но пък тази година вниманието им няма да бъде отклонявано от ревящи изтребители, съобщи Франс прес.

Най-новите френски самолети "Рафал“ ще летят до края на седмицата по друг график и маршрути в опит възможно най-малко да пречат на учениците.

Командирът на ВВС базата край Мон-де-Марсан в Югозападна Франция заяви, че са адаптирали процедурите по излитане и кацане, за да не безпокоят близо 4-те хиляди полагащи изпити наблизо.

Изтребителите ще излитат от възможно най-отдалечената от жилищни райони писта, като ще кацат по-бавно и по-малко ще кръжат над града.

Други военно-въздушни бази в страната ще следват подобни процедури, добави командирът.

Матурите след завършване на гимназия, започнали при Наполеон през 1808 г., стартираха в понеделник с тест по психология, който тази година включва и въпроси като: "Прави ли ни културата повече хора?“.

Около 750 000 ученици участват в едноседмичните зрелостни изпити, повечето от които на възраст 17-18 години, като тази година най-младият е на 11 години, а най-възрастният - на 76.

Споделяне

Още от Европа