Френски лекари и служители на летищата протестират

Работещите във френските болници и летищата започнаха стачка в знак на протест срещу действията на правителството, предадоха световните агенции.

Служителите на летищата в и около Париж протестират срещу плановете на кабинета за частична приватизация на съоръженията през 2005 г. Говорителка на държавната компания, която управлява летищата в района на столицата, заяви, че засега ситуацията е нормална. По думите ѝ все пак има опасност стотици по-късни полети на международното летище Шарл де Гол да се забавят с около час.

Медицинските работници също започнаха отделни стачни действия в знак на протест срещу липсата на достатъчно персонал и срещу плановете на правителството за промяна в начина, по който функционира болничната система. Обслужването в болниците е намалено до минимум, като се приемат само спешни случаи.

Правителството обяви намерение да премахне годишния дефицит на френската здравна система, който възлиза на 10 милиарда евро.

Френската здравна система в момента се смята за най-добра в света, като пациентите получават незабавен достъп до нужната медицинска помощ, отбелязва Би Би Си.

Това обаче става на висока цена - цена, която правителството казва, че повече не може да си позволи да плаща.

Независимо от големите вноски към здравното осигуряване, то генерира огромен дефицит. Това се дължи отчасти на факта, че пациентите могат да отидат директно при лекари по свой избор и то при толкова специалисти, при колкото искат и за толкова изследвания, колкото решат.

Французите освен това вземат повече лекарства по рецепта отколкото гражданите на която и да е друга страна в Европа.

В момента голямото количество възрастни хора оказват сериозен натиск върху здравната система, като в същото време намаляват данъчните постъпления, които я захранват.

Независимо от всичко, френският здравен министър Жан - Франсоа Матеи обеща едно нещо: Франция няма да промени модела на здравното си осигуряване и да възприеме британския или американския.

Вчера ж.п.трафикът в и около Париж бе парализиран от 24-часова стачка на работниците от железопътния сектор. Във вторник стачкуваха енергетиците, разгневени от плановете за реформа в националната енергийна компания.

Споделяне

Още от Свят