Френски министър: Германия да направи повече за икономическия растеж на Европа

Френският министър на икономиката Еманюел Макрон призова Германия да инвестира повече, като каза, че и Берлин и Париж трябва да положат заедно още доста усилия за съживяване на икономическия растеж на Европа, предаде Ройтерс в сряда.

"Ние искаме да убедим нашия германски партньор, че Франция и Германия трябва да отидат доста по-далеч заедно за съживяване на Европа", заяви Макрон в интервю за в. "Лез еко". Той направи изказването преди планираната за неделя среща в Страсбург между френския президент Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел.

По думите му Франция изпълнява своя дял в осъществяването на икономически реформи.

"Германия, от своя страна, трябва да инвестира доста повече. Тя има спешна отговорност да го направи, също както Франция има спешна отговорност да извърши реформи", каза Макрон.

Франция е подложена на натиск от партньорите си в еврозоната да спазва правилата, ограничаващи дефицита и дълга.

Макрон също така заяви, че мястото на Гърция е в еврозоната, независимо от това какво правителство ще дойде на власт след предстоящите парламентарни избори, на които според социологическите проучвания се очертава евентуална победа на радикалната лява партия СИРИЗА.

По-рано в германски медии се появиха информации, че в Берлин смятат за неизбежно Гърция да излезе от еврозоната, ако на власт дойде радикалната левица, настояваща за отказ от антикризисните политики на строги икономии, предписани от Брюксел.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?