Френски неонацисти и радикални евреи водят виртуална война срещу арабите

Френски неонацисти са се съюзили с екстремистки еврейски групировки по интернет и наводняват уеб-пространството с враждебни съобщения, насочени срещу арабите и мюсюлманите. Това сочи доклад на Движението срещу расизма и за приятелство между народите (MRAP), цитиран от Ройтерс.

Членове на крайнодесни групировки са загърбили антисемитските си схващания, за да обменят ноу-хау с екстремистки произраелски групировки в момент на растящо насилие в Близкия изток, се казва в доклада от 170 страници.

Това е нов феномен, каза лидерът на движението Маулюд Аунит. Искаме да сигнализираме за обезпокояващото засилване на тази форма на расизъм, която не е само виртуална, а намира израз и във всекидневния живот, допълни той.

Изследваните в доклада 26 сайта, принадлежащи на десноцентристки и еврейски екстремистки групи във Франция, са били поддържани от един и същ сървър в САЩ между 1999 г. и март т.г. В документа се казва също, че между 2001 и 2003 г. групировките са изпращали по 1000 електронни съобщения дневно, включително подстрекателства към атаки срещу джамии, с надеждата да предизвикат гражданска война между араби и други френски граждани. Те призовавали също да бъде убит президентът Жак Ширак, наричан иронично Бен Ширак заради обвиненията на екстремисти, че дава твърде много права на мюсюлманите.

Преди година член на Националното републиканско движение се опита да убие Ширак на парад по случай Деня на падането на Бастилията само няколко дни, след като се похвали в британски неонацистки сайт, че скоро ще стане известен, припомня агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?