Цензура

Френски писател изгонен от вестник, защото писал срещу приятелката на Оланд

Филип Солерс

Един от най-известните френски писатели беше уволнен от вестника, за който пишеше в последните 13 години, заради статия, сметната за прекалено нападателна срещу новата френска първа дама Валери Трирвильор, пише британският вестник "Дейли телеграф".

Филип Солерс пишеше за вестник "Журнал дю диманш". Смята се, че той е стигнал прекалено далеч в статия, коментираща подкрепата на Трирвильор, изразена в Туитър за противник на бившата приятелка на Франсоа Оланд - Сеголен Роаял.

Солерс, който е на 76 години и е автор на няколко романа, обвини Трирвильор, че прави личните си отношения към Роаял обществено достояние.

В неделя Солерс написа в статията си, че френските избори и напредъкът на Националния фронт, кризата в еврозоната и кланетата в Сирия са нищо в сравнение с туита на Трирвильор. Резултатът е освобождаването на Солерс от изданието.

Според заместник-директора на "Журнал дю диманш" Патрис Трапие Солерс не е станал жертва на цензура и за неговото оттегляне се е говорело от няколко дни.

Според самия Солерс обаче тази официална версия е смущаваща. Той подчертава, че след като е дал за публикуване статията за Трирвильор, е получил телефонно обаждане, в което от вестника му казали, че сътрудничеството му с "Журнал дю диманш" е приключило.

"В тази страна ще става все по-трудно да се пише по въпроси и идеи, които, както изглежда, притесняват много хора", твърди Солерс.

Самата Трирвильор усети, че е стигнала твърде далеч с атаката си към Роаял и се извини за непремерените си действия. И френската преса не остави настрана случая, като се заговори за размяна на остри думи между президента и неговата приятелка.

Споделяне

Още от Свят