Френски полицаи отново демонстрираха в редица градове

Френски полицаи отново демонстрираха в редица градове

Стотици полицаи демонстрираха отново в редица градове във Франция, след като правителството заяви, че скоро ще забрани оспорвана техника за арест, предаде Франс прес.

Съобщението за отказ от "задушаваща" техника за обезвреждане на хора при задържане, разпространено на 8 юни след един уикенд на протести срещу полицейското насилие, предизвика гняв сред служителите на реда, отбелязва агенцията.

Този начин на арест "ще продължи да се прилага", докато бъде възприета друга техника, заяви в понеделник шефът на националната полиция Фредерик Во. Това обаче не уталожи недоволството на полицаите, които се чувстват несправедливо обвинявани в расизъм и насилие в контекста на смъртта на чернокожия Джордж Флойд в САЩ, починал при арест.

След протести от петък до понеделник в други парижки квартали близо 200 служители на реда се събраха вчера пред националния стадион "Стад дьо Франс" и стояха в мълчание, периодично прекъсвано от сирени. Десетки патрулни коли с включени сигнални светлини бяха паркирани в района.

Стефан Финанс от полицейския синдикат "Алианс" заяви, че протестите ще продължат, докато президентът Еманюел Макрон не склони да приеме представители на силите на реда.

Междувременно стотина полицаи, събрали се в парижкото предградие Бобини, почетоха с минута мълчание "паметта на колегите си, ранени и убити по време на служба".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?