Френски риболовен кораб спаси бедстващата 16-годишна мореплавателка

Френски риболовен кораб е стигнал на мястото в Индийския океан, където беше в бедствено положение 16-годишната мореплавателка Аби Съндърленд, опитала се да обиколи света с яхтата си "Диви очи", предадоха световните агенции в събота.

Момичето вече е на борда на кораба и ще бъде откарано на френския остров Реюнион, в Индийския океан.

Аби е в добро здраве и не е пострадала. Мачтата на яхтата ѝ обаче се е счупила и така усилията ѝ да обиколи света са се провалили, потвърди бащата на момичето Лоурънс Съндърленд пред репортери пред дома си в Калифорния.

Аби подаде сигнал за бедствие в четвъртък вечерта. За няколко часа се смяташе, че тя може да е загинала. В издирването ѝ се включиха няколко държави. Австралийски самолет успя да открие мястото, на което се намираше тя в Индийския океан. Яхтата ѝ беше на равно разстояние между Африка и Австралия.

Аби потегли на пътешествието си на 23 януари от Калифорния. Яхтата ѝ се повреди и тя спря да я поправи в Кейптаун. Така загуби възможността да постави рекорд по бърза околосветска обиколка с яхта. Докато оправяше автопилота на яхтата си в Южна Африка, Аби беше изпреварена от 16-годишната австралийка Джесика Уотсън, която на 15 май постави рекорд по обиколка на света с яхта за 210 дни. Аби реши тогава да продължи плаването си и без да постави рекорд. Тя отплава от Кейптаун на 21 май и ѝ оставаха още 10-16 дни до Австралия, когато попадна в Индийския океан на ветрове със скорост 90 км в час и на вълни до 8 метра, повредили яхтата ѝ.

Пътуването на Аби беше критикувано от експерти и обявено за необмислено и рисковано.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?