Френски съд оправда Вилпен по делото "Клиърстрийм"

Бившият френски премиер Доминик дьо Вилпен бе признат за невинен по обвинението, че е участвал в кампания срещу бившия вътрешен министър и сегашен президент на Франция Никола Саркози, съобщиха осведомителните агенции в четвъртък. Според съда няма ясни доказателства, че Вилпен се е опитвал да злепостави Саркози.

Вилпен бе обвинен, че е използвал фалшиви документи, за да замеси Саркози в разследване за корупция. Самият Вилпен също имаше амбиции за президентския пост във Франция. Той винаги е отхвърлял обвиненията и неведнъж е изтъквал, че е жертва на отмъщение от страна на Саркози. Ако беше признат за виновен, той

можеше да получи 18 месеца затвор и да му бъде наложена глоба в размер на 45 хиляди евро.

Обвиняемите по делото "Клиърстрийм", наречено така по името на финансовия център в Люксембург, през който според фалшивите документи са били извършвани незаконни финансови операции, са общо 5. Освен Вилпен още един от тях бе оневинен, а останалите трима бяха признати за виновни за "участие в заговор" и получиха присъди от 15 до 18 месеца затвор.

Присъдата по делото "Клиърстрийм" е сериозен удар за френския президент, който не криеше враждебното си отношение към аристократичния Вилпен, докато двамата бяха членове на правителството при екс президента Жак Ширак, отбелязва Ройтерс.

Очаква се сега Вилпен да поднови политическата си кариера и да се изправи срещу президента Саркози, който в четвъртък празнува 55-я си рожден ден, на изборите през 2012 година, съобщи ББС.

Дьо Вилпен бе обвинен, че се е опитал да вкара фалшиви документи в съдебно разследване за корупция, с цел да дискредитира Саркози в момента, когато двамата се бореха да заемат поста на остаряващия Жак Ширак на президентските избори през 2007 г.. На базата на фалшифицираните банкови списъци бяха предявени обвинения в корупция срещу близо 200 политици и бизнесмени, сред които и Никола Саркози. Според тези документи Саркози и останалите политици и бизнесмени са имали сметки в люксембургската клирингова къща "Клиърстрийм", по които са им били преведени подкупи във връзка с продажба на оръжия за Тайван през 1991 г. Документите били изпратени до съдия анонимно.

Според обвинителния акт, за да навреди на Саркози, Дьо Вилпен накарал бившия директор на европейския авиационен и отбранителен консорциум EADS Жан-Луи Жергорен да изпрати документите на съдията, макар да знаел, че те са фалшиви.

Споделяне

Още от Свят