Френски съд осъди 11 души за кибертормоз над тийнейджърка, критикувала исляма

Френски съд осъди 11 души за кибертормоз над тийнейджърка, критикувала исляма

Френски съд осъди 11 от общо 13 души, обвинени в тормоз и отправяне на заплахи към тийнейджърка, която критикувала остроисляма в публикации в интернет и на която се наложило след това да сменя училища и да бъде поставена под полицейска закрила, за да бъде гарантирана сигурността ѝ, предаде Асошиейтед прес.

Присъдата беше произнесена в Париж по дело, което е първо рода си, откакто през януари Франция създаде нов съд за преследване на престъпления в интернет като тормоз и дискриминация.

Съдът осъди обвиняемите на между четири и шест месеца условно и глоби всеки от тях с по около 1770 долара.

"Социалните мрежи са като улицата. Когато се разминавате с някого на улицата, не го обиждате, заплашвате или подигравате", заяви председателстващият съдия Мишел Юмбер. "Това, което не се прави на улицата, не се прави и в социалните мрежи."

Тийнейджърката, която е в основата на делото за кибертормоз и чиято самоличност се съобщава публично само с малкото ѝ име, Мила, миналия месец даде показания, в които заяви, че се чувства сякаш е "осъдена на смърт".

Мила, която определя себе си като атеистка, била на 16, когато започнала да публикува видеа в "Инстаграм", а след това и в "Тикток", в които остро се критикуват ислямът и Коранът. Сега на 18, тя заяви в показанията си, че "не харесва нито една религия, не само исляма".

Адвокатът ѝ Ришар Малка заяви, че Мила е получила около 100 000 заплашителни послания, включително смъртни заплахи, заплахи за изнасилване, женомразки послания и послания с омраза за сексуалната ѝ ориентация.

Мила сменяла гимназиите една след друга. Сега е под постоянно полицейско наблюдение заради сигурността си.

Тринайсетте обвиняеми са от цяла Франция, от различен произход и различни религии и са само малка част от хората, преследвали я с коментари в интернет. Останалите не са могли да бъдат установени.

Един от 13-те беше оправдан, защото публикацията му - "Да го взривим" - е била насочена към профила на Мила в Туитър, а не към нея самата. Съдът прекрати делото срещу друг обвиняем заради процедурни грешки.

Споделяне

Още от Европа

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?