Френски съд постанови премахване на лагер със стотици албански кандидати за убежище

Френски съдия постанови да бъде премахнат незабавно лагер под пътен мост в центъра на Лион, където от началото на юли живеят около 300 албански кандидати за убежище, предаде Франс прес. Мярката бе наложена по искане на местните власти с аргумента, че тези хора - общо 296 души, сред които 98 деца - са подложени на големи санитарни рискове. Сегашната ситуация не може да бъде търпяна, от гледна точка както на местните жители, които имат проблеми всеки ден, така и на самите обитатели на лагера, чиито условия на живот са неприемливи, обобщи кметът на Лион, социалистът Жерар Коломб.

Терен в съседна комуна (община) е бил реквизиран с цел албанците да бъдат настанени там в началото на следващия месец. Властите търсят решение за настаняването през зимата на общо около 500-те кандидати за убежище във Франция, които се намират в град Лион, в централната източна част на страната, и нямат къде да живеят.

Кандидатите за убежище във Франция се увеличават непрекъснато от 2007 г., като миналата година достигнаха 61 000 души. Въпреки че властите са задължени да намерят подслон на всички тези хора, държавата на практика е осигурила покрив над главата на едва половината от тях.

Френският министър на вътрешните работи Манюел Валс обеща вчера да представи бързо проект за реформиране на процедурата за предоставяне на убежище. Целта е сроковете за разглеждане на молбите да бъдат съкратени наполовина от 16 месеца сега до между 6 и 9 месеца.

Споделяне

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?