Френски сенатор и собственик на "Фигаро" с отнет имунитет за купуване на гласове

Френски сенатор и собственик на "Фигаро" с отнет имунитет за купуване на гласове

Френският Сенат отне парламентарния имунитет на индустриалеца Серж Дасо по искане на правосъдието в разследване на предполагаемо купуване на гласове, когато милиардерът е бил кмет, предаде Франс прес.

88-годишният сенатор и собственик на вестник "Фигаро" е заподозрян в купуване на гласове, за да си осигури избирането като кмет на град Корбей-Есон близо до Париж.

Промишленият магнат, чиято авиоконструкторска група продава самолетите "Фалкон" и изтребителите "Рафал" и "Мираж", заявява, че е невинен и в понеделник сам поиска да му бъде снет парламентарният имунитет, изпреварвайки съдебното искане.

Серж Дасо е част от династията Дасо, белязала френската политика и икономика. Бащата на Серж Дасо - Марсел Дасо, беше прочут френски военен авиоконструктор, инженерът, стоящ зад самолетите "Ураган", "Мистер IV" и "Мираж", но също и собственик на прес империя. Той почина през 1986 г. и тогава Серж Дасо пое компанията. Той е сенатор от Съюза за народно движение от 2004 г.

На 8 януари предишното гласуване в Сената по имунитета на Дасо предизвика бурни реакции, след като два гласа от левицата (анонимни) не достигнаха да снемане на имунитета на индустриалеца.

Председателят на Сената Жан-Пиер Бел заяви след това, че гласуванията по снемане на имунитет вече ще се извършват с вдигане на ръка, а не с тайни бюлетини.

От март м.г. двама магистрати от финансовата полиция на Париж разследват случай на предполагаемо купуване на гласове, корупция и пране на пари, станало по време на местните избори през 2008 г., 2009 г. и 2010 г. в Корбей-Есон. Тези избори бяха спечелени първо от Дасо, а после от дясната му ръка Жан-Пиер Бештер.

Вотът през 2008 г. беше анулиран от най-висшата френска съдебна административна инстанция Държавния съвет. Тогава беше установено, че на избирателите са били правени парични дарения, но техният размер не беше оповестен.

Жан-Пиер Бештер и още двама души вече са обвиняеми по случая.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?