Френски сенатори искат ЕК да не заклеймява България и Румъния

Няколко седмици преди Европейската комисия да публикува оценка на напредъка на България и Румъния след присъединяването им към ЕС, двама френски сенатори предупредиха да не бъдат заклеймявани най-новите членки на съюза и предложиха да се "пренастрои" механизмът за сътрудничество и проверка, създаден, за да помага на двете страни след включването им в Евросъюза, съобщи Euractiv. com.

Teзата за "пренастройването" на механизма вече бе изложена от друг французин – бившият премиер Доминик дьо Вилпен, който оглавява международния съветнически борд на Сергей Станишев.

В доклад до френския Сенат неговите членове Пиер Бернар-Реймон от лявата група на комунистите, републиканците и гражданите и Мишел Бийо от десноцентристкия Съюз за народно движение посочват, че очакваният през септември доклад за България и Румъния може "да породи съмнения сред другите държави членки по отношение на условията, според които е извършено последното разширяване на ЕС".

Двамата докладчици смятат, че България и Румъния може да възприемат европейските доклади като "прекалено заклеймяващи". Заключенията им се основават на впечатления от посещения в двете страни.

Реймон и Бийо се обявяват против евентуалното прилагане на предпазните клаузи към договорите за присъединяване, които блокират взаимното признаване на юрисдикцията между съдебните органи в двете страни и тези на останалите държави в Европейския съюз.

Според сенаторите това би било във вреда на всички. Като пример те припомнят, че през 2007 г. 60 европейски заповеди за арест са били успешно изпълнени между Франция и България.

Предпазните клаузи могат да бъдат задействани само през първите три години след присъединяването, тоест до 1 януари 2010 г. Механизмът за сътрудничество и проверка обаче е безсрочен.

Румъния поиска той да бъде отменен, докато България се обявява за това той да бъде пригоден към местните условия. Реймон и Бийо критикуват слабостите на механизма, тъй като според тях той не предоставя достатъчно ясни индикации за постигнатия напредък. Те подкрепят неговото запазване, но искат той да бъде "настроен" така, че акцентът да падне върху сътрудничеството.

В доклада на съветническия борд на Станишев пък се посочваше, че механизмът се е "провалил по отношение на сътрудничеството".

Френските сенатори призовават за по-решителни действия срещу организираната престъпност на ниво Европейски съюз, тъй като според тях тя не е феномен, характерен само за България и Румъния. Те отбелязват, че от присъединяването на двете балкански страни към ЕС могат да се извлекат ценни поуки за бъдещите разширявания. Според тях ЕС трябва да изисква по-стриктно спазване на предприсъединителните критерии от кандидатите за членство.

Споделяне

Още от България