Френски танкер отвлечен от пирати край Кот д'Ивоар

Френски танкер изчезна в неделя край бреговете на Кот д'Ивоар и вероятно е бил нападнат от пирати, съобщи Международното морско бюро (ММБ, базирано в Куала Лумпур (Малайзия)).

Корабът плава под флага на Люксембург с екипаж от 17 души на борда; от неделя няма връзка с него и подозираме, че е бил  отвлечен от пирати, заяви пред АФП Ноел Чун от центъра за  следене на пиратските действия към ММБ. Той отказа подробности и добави само, че собственикът на танкера е "френски".

Пиратите явно се изместват в посока Кот д'Ивоар, тъй като Нигерия и Бенин изпращат по-често патрули в Гвинейския залив, отбеляза Чун.

Екипажът на френския петролен танкер е от Того, съобщи френският делегиран министър на транспорта, морето и риболова Фредерик Кювийе, уточнявайки, че за момента не е отправено нито едно искане. На борда има 19 души и всички те са от Того, заяви пред  журналисти министърът, допълвайки, че корабът вероятно плава във водите южно от Гана.

От столицата на Кот д'Ивоар, Абиджан, потвърдиха, че френски танкер "е бил отклонен" край бреговете на страната.

Люксембургските власти идентифицираха съда като "Гаскон" -  собственост на френската компания "Сий танкърс" и плаващ под флага на Люксембург. Нямаме връзка с танкера от неделя, съобщи люксембургското правителство.

През януари пирати превзеха танкер, плавал под панамски флаг, закотвен в Гвинейския залив близо до Абиджан. Морските разбойници заключиха 16-те моряци от екипажа, източиха петрола от резервоарите и оставиха кораба в дрейф. Той бе открит едва след няколко дни край бреговете на съседна Гана.

За разлика от сомалийските пирати бандитите, действащи в Гвинейския залив, обикновено не искат откуп. Напоследък пиратите се подвизават по-рядко по крайбрежието на Сомалия, но зачестиха атаките им в Западна Африка, по-специално във водите на Нигерия - най-големия производител на петрол на черния континент, и на съседните страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?