Френските дипломати стачкуват

Работата на френските посолства и консулства в цял свят днес ще бъде затруднена поради еднодневна стачка на дипломатите. Те протестират срещу съкращенията на бюджета от страна на правителството през последните две години, което вече сериозно засяга работата им, предаде Би Би Си.

Дипломатите казват, че докато президентът Ширак разглежда страната им като важен международен фактор, френските дипломатически мисии са били принудени да се откажат от различни културни програми и дори са изправени пред недостиг на хартия. Външният министър Доминик Дьо Вилпен обеща, че ще обмисли оплакванията на дипломатите, но че те трябва да променят начина си на работа.

Не е ясно колко от дипломатическите мисии ще се включат в 24-часовата стачка, обявена по призива на шест профсъюзни организации във френското външно министерство.

Вчера представители на синдикатите обявиха, че със сигурност ще бъде затворено консулството в Кайро, очакват се масови протестни действия от дипломатите във Вашингтон и от служителите в Милано и Торино.

Стачката ще бъде съпътствана от митинг на служители от външното министерство пред Сената, който днес ще обсъжда проектобюджета на министерството за 2004 г.

Франция разполага с втората след САЩ дипломатическа мрежа по света със 154 посолства, 88 генерални консулства, 10 консулства, 26 изследователски института, 148 културни института и 223 алианса, отбелязва АФП.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?