Френските контраразузнавачи обмислят стачка

Профсъюзът на френските контраразузнавачи от централното управление по вътрешно разузнаване (Direction centrale du renseignement interieur) призова своите членове да спрат да ходят на работа, съобщи АФП.

Лидерът на профсъюза Жан-Марк Белол заяви, че в петък в централата на службата ще се проведе заседание, на което може да бъде взето решение за стачка.

Френските борци с шпионажа, тероризма и организираната престъпност са недоволни от кадровата политика на ведомството им и по-специално от неотадвнашното назначение на оперативна длъжност на администратор, а не на полеви агент.

Не е ясно каква част от всички 4 хиляди контраразузнавачи няма да се явят на работа, тъй като вторият профсъюз е отказал да участва в стачката.

Директорът на управлението Бернар Скарсини вече заяви, че е готов да обсъди с колегите си възможността за отмяна на спорното назначение.

Сътрудниците на службата подчертават, че тяхната евентуална стачка няма никакво отношение към политиката, тъй като касае само и единствено вътрешен трудов спор.

Уточнението беше направено, тъй като в момента Франция е в разгара на предизборната кампания, в която настоящият президент Никола Саркози се кандидатира за втори мандат. Едно от обещанията му е за дълбока реформа на специалните служби, включително на вътрешното разузнаване.

Споделяне

Още от Свят