Френските профсъюзи тестват Саркози със стачки

Френските профсъюзи тестват Саркози със стачки
Френските профсъюзи организираха масова стачка и грандиозни протестни шествия заради плановете на президента Никола Саркози да увеличи пенсионната възраст от 60 на 62 години, съобщават агенциите във вторник. Демонстрациите причиниха главоболия на пътуващите с автомобили и градски транспорт.

Над 200 улични шествия се очаква да се състоят във вторник из страната. Летищните власти призоваха авиокомпаниите да съкратят  една четвърт от полетите си до парижките летища. Само два от общо пет високоскоростни влака ще обслужват линиите си, а движението на парижкото метро и на градския транспорт в предградията беше забавено.

Стачката съвпада с началото на парламентарния дебат върху плановете на кабинета да реформира пенсионната система, която води до загуба на пари и ако това продължи, ще се срине през 2018 г. Правителството настоява, че, тъй като хората днес живеят по-дълго, реформата е необходима, за да намали огромния държавен дълг. То призова народа "да покаже смелост" и да изтърпи непопулярната мярка.

Профсъюзите негодуват, че правителството нанася удар срещу една от любимите социални придобивки на Франция - ниската пенсионна възраст. Дори да бъде увеличена до 62 години, тя ще остане една от най-ниските в Европа. В съседна Германия например правителството увеличи възрастта за пенсиониране от 65 на 67 години.

Съюзите се надяват да мобилизират два милиона улични демонстранти в момент, в който рейтингът на Саркози се колебае около 35 процента. При подобна инициатива на 24 юни по улиците излязоха близо 800 000 души.

Министърът на труда Ерик Вьорт заяви, че правителството ще прокара реформата, без значение колко хора ще се включат в протестите.

Очаква се 40 процента от скоростните влакове и 80 процента от обикновените влакове към Белгия и Холандия да вървят по график. Влаковете "Евростар", които свързват Франция с Великобритания през тунела под Ламанш би трябвало да пътуват без промяна.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?