Френските съдилища са претоварени от стотици дела за тероризъм

Френските съдилища са претоварени от стотици дела за тероризъм

Усилията на Франция да води борба с тероризма и да осуети бъдещи атаки на своя територия създават такъв обем от работа за разследващите органи и съдилищата, че ще е нужно да се назначат още хора, заявиха източници от съда и разузнаването, цитирани от Ройтерс.

Предупреждението дойде в момент, когато президентът Еманюел Макрон се опитва да ограничи държавните разходи, като същевременно се старае това да не се отрази на сигурността.

Натоварването на съдилищата, които гледат свързани с тероризъм дела, е нараснало десетократно през последните пет години по официални данни, с рязко увеличение от 2014 г., когато привърженици на "Ислямска държава" призоваха конкретно за нападения срещу французи.

През последните три години при атентати във Франция са убити над 240 души, в това число 130 от вдъхновени от ИД нападатели и атентатори-самоубийци в Париж през ноември 2015 г.

Към 9 октомври т.г. са започнати 621 дела, от които 452 са предварителни проверки или задействани разследвания на предполагаема радикална ислямистка дейност, заявиха представители на съдебната система.

От 2012 г. е удвоен броят на антитерористичните следователи в парижката прокуратура, но те все още са само 14. Отделно броят на съдиите и съдия-следователите, които работят по борбата с тероризма е нараснал на 11 души от 7-8, като още един ще започне работа догодина.

"Не сме достигнали точката на пречупване, но въпросът сега е колко дълго нещата могат да продължат така", заяви Паскал Гастино, ръководител на Френското сдружение на съдия-следователите.

В миналото присъдите по дела за тероризъм бяха около 10 години затвор. Сега много от хората, които финансират, вербуват за или членуват в терористични организации или се завръщат от войните в Ирак и Сирия, може да получат 20 години затвор.

Сега обаче по-тежките присъди в повечето дела изискват съдебен процес от съдебен колектив - бавна процедура, която допълнително увеличава броя на незавършените дела.

"За случаи от 2016 г. ще има съдебен процес не по-рано от 2018-2019 г.", заяви неназован съдия.

Споделяне

Още от Европа