Френските сили разпръснаха със сила протести в Кот д`Ивоар

Около 250 привърженици на правителството обсадиха днес френска военна база в столицата на Кот д`Ивоар - Абиджан. Френските сили използваха сълзотворен газ и оръжие, за да разпръснат тълпата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Войници в бронирани коли излязоха от базата, за да озаптят протестиращите, които ги посрещнаха с камъни. От базата се чуваха изстрели, но не стана ясно дали френските войници използват гумени или истински куршуми. Черен дим се издига от запалени метални варели пред входа на военната база.

Близо 4000 френски и 1200 западноафрикански миротворци са разположени в страната, за да гарантират примирието между намиращите се на север бунтовници и базираното в южната част правителство след продължила девет месеца гражданска война.

Войната бе прекратена през януари, но положението е все още несигурно.

Твърдолинейните привърженици на правителството все по-често настояват французите да се изтеглят от буферната зона, за да може правителствените сили отново да атакуват бунтовниците.

Трима души загинаха през уикенда при етнически сблъсъци в една от главните области в страната, където се отглежда какао. С това броят на убитите за последните три дни стана най-малко 9, каза днес местен служител. Местното племе Бете е в конфликт с чуждите фермери и имигрантите в района на кокосовите плантации.

Споделяне

Още от Свят