Френските училища отново отвориха врати с церемонии в памет на учителя Самюел Пати

Премиерът Жан Кастекс (дясно на преден план) отдаде почит пред паметта на Самюел Пати в Конфлан-Сент-Онорин с минута мълчание с учениците от пети клас.

Дванадесет милиона ученици във Франция се върнаха в класните стаи днес, за пръв път след като ислямски ектремист обезглави учителя Самюел Пати, който показал карикатури на пророка Мохамед в час за свободата на изразяване, предаде Асошиейтед прес.

В 11 ч. днес в училищата беше запазена минута мълчание в памет на Пати, а преподавателите напомниха на учениците за техните права и задължения в "свободна демокрация".

Във Франция е въведена най-висока степен на защита след продължилите нападения след убийството на Пати, включително в църква в Ница и срещу свещеник в Лион, а хиляди войници бяха разположени да защитават места за молитва и училища.

Френският премиер Жан Кастекс и министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер отдадоха почит заедно с преподавателите от училището "Льо боа д`Олн", където беше учител Пати. Вратите на гимназията в Конфлан Сент Онорин остават затворени за ученици до утре, предаде Ройтерс.

Макрон нарече Пати "тих герой", посветил се на каузата да приобщи учениците си към основните френски ценности за свобода на убежденията и на изразяване. Пати стана "лицето на републиката, на нашето желание да пречупим волята на терористите и да живеем в общност на свободни граждани в нашата страна", каза президентът на 21 октомври по време на излъчена по телевизията церемония в Сорбоната.

Учители в цяла Франция днес прочетоха пред учениците си откъси от писмо на Жан Жорес до преподавателите, в което изявеният мислител и политик от 19 век изтъква ролята им в отглеждането на младите граждани.

"Те ще бъдат граждани и трябва да знаят какво е свободна демокрация, какви права им предоставя, с какви задължения ги натоварва грижата за суверенитета на нацията", е написал Жорес.

Преди 140 години мислителят и политик Жорес напътства педагозите да учат френските деца "да познават Франция, нейната география и история, нейното тяло и душа".

В деня на общонационална памет към учениците се обърна и президентът Макрон. "Вие, младежите, сте бъдещето на Франция. Да си французин в републиканско училище означава да се учиш да бъдеш свободен и разкрепостен, да повишаваш равнището на знанията си. Заедно ще издържим изпитанията, които ни донесе съдбата", написа президентът в послание във Фейсбук.

Президентът призова учениците да обсъждат масово случилото се в Конфлан-Сент-Онорин. "Говорете за това, което ви обединява", призова френският държавен глава.

Споделяне

Още от Европа