Френските власти могат да лишат Форд от достъп до държавни поръчки

Френските власти могат да лишат Форд от достъп до държавни поръчки

Американският автомобилен концерн Форд (Ford) рискува да бъде лишен във Франция от достъп до търгове за държавни поръчки. Това предупреди говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво в ефира на телевизионния канал Франс-2, отговаряйки на въпрос, свързан с намерението на компанията да закрие завода си във френския град Банкфор.

В този завод на Форд в югозападната част на Франция, който е открит през 1972 година, работят близо 850 души и те произвеждат скоростни кутии. Миналата седмица Форд отхвърли оферта за изкупуването на завода, чието производство планира да спре до август 2019 година, информира АФП.

Това решение разгневи френското правителство, което участваше в преговорите в опит да бъде намерен нов собственик. Министърът на финансите Брюно Льо Мер дори обвини комппанията в "предателство". А президентът Еманюел Макрон, коментирайки ситуацията, определи решението за закриване на предприятието като "недопустимо и враждебно към Франция".

"Знам, че Форд често излиза с оферти за сключване на договори по държавни поръчки (във Франция). Напомням във връзка с това, че коли на тази компания използва националната полиция", коментира днес Гриво.

"Ако обаче компания не възнамерява да играе по правилата, захвърля на произвола на съдбата предприятията си, не спазва нормите в сферата на заплатите и договореностите, които са били постигнати в рамките на партньорството с френската държава, то ние имаме възможност да направим така, че тази фирма да не получи държавни поръчки", допълни говорителят на френското правителство.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?