Френските власти разрушават незаконен бежански лагер в Кале

Френските власти разрушават незаконен бежански лагер в Кале

Във Франция вече трети ден продължава разрушаването на незаконния бежански лагер в северния град Кале, известен като "Джунглата", където отделни бараки бяха опожарени през изминалата нощ, съобщи Франс прес.

Работниците на компания, на която властите възложиха да разруши южната част на лагера, превърнал се в най-големия бидонвил във Франция, тази сутрин влязоха с булдозер, а полицаите на място предупреждаваха мигрантите да напуснат района.

Малко преди това голям брой полицаи с тридесетина превозни средства, се разположиха в района, за да осигурят безопасността на работниците. В понеделник, когато започна разчистването на лагера, се стигна до сблъсъци между полицията и мигранти, подкрепени от правозащитни активисти. Вчера ситуацията остана напрегната, но без съществени изблици на насилие.

През изминалата нощ десетина самоделни бараки в южната част на "Джунглата" бяха запалени. С изключение на тези инциденти нощта премина сравнително спокойно.

Южната част на "Джунглата" е обитавана от 800 -1000 мигранти по данни на френското правителство, но според правозащитни сдружения те са близо 3500.

В целия лагер според различни източници живеят в тежки условия между 3700 и 7000 мигранти, главно сирийци, афганистанци и суданци, които се стремят да влязат във Великобритания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?