Френските "жълти жилетки" излизат на нов протест, за да ограничат отлива на активисти

Френските "жълти жилетки" излизат на нов протест, за да ограничат отлива на активисти

Френските "жълти жилетки", протестиращи вече над три месеца срещу социалната и данъчната политика на президента Еманюел Макрон, демонстрират тази събота отново за 15-и пореден път с надеждата отливът на участници да спре, съобщи Франс прес.
   

"Трябва да помислим за бъдещето на децата си и за днешния ден на самотните майки, изнемогващи от робски труд" - 58-годишната Силви, вдовица, е сред близо 750-те "жълти жилетки", преброени от жандармеристите. Демонстрантите са се събрали под лъчите на едно пролетно слънце през този февруарски ден на поляната пред замъка Шамбор, един от най-красивите по течението на Лоара.
   

Забележителният туристически обект, някога собственост на крал Франсоа Първи, бе избран от президента Макрон, за да отпразнува през 2017 г. своята 40-годишнина. "Жълтите жилетки" смятат да организират там пикник, посочва АФП.

Телевизия Бе Еф Ев показа сред протестиращите в тази местност много двойки с деца. Други участници в акцията играят футбол и си правят селфита.

Междувременно няколкостотин демонстранти в Париж са заели част от известния булевард "Шанз Елизе" недалеч от Триумфалната арка. В столицата са насрочени днес две шествия и още един "поход из луксозните квартали"

Близо 4000 души заявиха снощи, че смятат да участват в тези акции, но това не показва същинския мащаб на проявите - миналата събота в столицата според властите са дефилирали 5000 "жълти жилетки".

"С последни сили" - така озаглави в събота всекидневникът "Паризиен" снимка на мъж от "жълтите жилетки", останал сам да протестира на един площад.

"Жилетките" наброяваха 282 000 души, когато започнаха на 17 ноември безпрецедентните си социални протести в аполитична и несиндикална форма - първоначално срещу твърде високите според тях цени на горивата и с искане за вдигане на покупателната способност.

Движението породи най-тежката криза през управлението на Макрон, избран през 2017 г.

Миналата събота обаче във Франция са излезли на демонстрации само 41 000 души, показват официални данни, оспорвани от протестиращите.

"Движението избледнява", констатира "Паризиен" - единственият всекидневник, отделил днес много място на тази тема от новините.

Множество демонстрации са обявени и във френската провинция, по-специално в централната област Клермон-Феран, където се очакват 3000 протестиращи. Целият град е покрит с барикади заради опасения да не се повторят предишните вандалщини. Кадри от подобни случаи обиколиха света, помрачавайки имиджа на Франция, най-популярната туристическа дестинация на планетата, посочва френската агенция.

Отново има и риск от насилие. Повечето от 11-те загинали от 17 ноември насам са пострадали при инциденти, свързани с блокпостовете на самите "жилетки", но близо 2000 души са ранени по време на протестите и демонстрантите се възмущават от "полицейско насилие". Над 200 сигнала за нарушения от страна на силите на реда са депозирани на сайта на полицейския отдел за вътрешни разследвания.

Полицията задържа 13 "жълти жилетки" в Клермон-Феран и 7 от тях са поставени под стража, съобщиха днес местните власти, цитирани от ТАСС. От задържаните са иззети бейзболни бухалки, ножове, сигнални пистолети и метални топки, каквито се използват в играта петанк. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?