Френският "Експрес": Неонацисти искат да "прочистят" България

От лятото България е изправена пред прилив на търсещи убежище. Новата партия НПБ, която обедини разочарованите от традиционната крайна десница, възникна на фона на скок в престъпленията с расистки мотиви, пише Александър Леви в кореспонденция във вестник "Експрес".

 

Нито един журналист не бе допуснат на основаването на Националистическата партия на България на 9 ноември. Тя обединява най-разочарованите и най-разпалените крайнодесни ултранационалисти. Медиите щяха да "изкривят реалността", заявяват представители на партията, които крият лицата си.

 

Много публични личности опитаха да попречат на създаването на тази формация, която според тях проповядва расова омраза. 112 такива личности - колкото е номерът на спешния телефон в ЕС, се подписаха под отворено писмо до прокуратурата.

 

Случаят наистина е спешен, обяснява Десислава Симеонова, заместник-председател на Българския хелзинкски комитет.

 

"Става дума за открито неонацистка групировка", цитира "Експрес" писмото на 112-те.

 

Новата политическа формация беше наречена "българската Златна зора" по подобие на гръцката ксенофобска партия.

 

Правозащитници смятат, че създаването ѝ е пряко свързано със зачестилите расистки нападения и с банализирането на речта на омразата на българската политическа сцена.

 

На въпрос на "Експрес" за писмото на 112-те, главният прокурор отвърна, че и той би го подписал "като гражданин", но като първи магистрат на България няма прерогативи да попречи засега на регистрацията на НПБ като политическа партия.

 

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?