Френският институт ще осъществи 21 големи културни проекта в България през 2012 г.

През 2012 година 21 културни събития ще бъдат направени съвместно с български творци и институции, съобщи в понеделник посланикът на Франция в България Филип Отие, предаде БГНЕС.

Посланикът на Франция, директорът на Френския институт в България Дидие Талпен и аташето по културните въпроси Давид Вейзман представиха културната програма на института за тази година. Посланикът на Франция припомни, че 2012 г. ще бъде още една успешна година за съвместни френско-български копродукции.

Едно от най-престижните събития ще бъде изложбата "Париж 1900", колекция на Пти Пале, музеят за изобразителни изкуства на Парижката община, от октомври 2012 година до януари 2013 г. Най-доброто от френските визуални изкуства на 19-ти век ще бъде представено за първи път в България. Освен това идеята е да се представи макет на българския павилион от изложението в Париж през 1900 година пред Националната галерия за чуждестранно изкуство, където ще бъде показана изложбата от 25 октомври 2012 до януари 2013 година.

На 20 март по повод Деня на франкофонията в Народното събрание на България ще има публичен дебат, на който домакин ще бъдат българските парламентаристи. В програмата на Френския институт са включени и три европейски проекта, които ще се развият в София: Европейска нощ на музеите – на 19 май, европейски празник на музиката – на 21 юни и европейски месец на фотографията през ноември.

Подготвена е също така и внушителна музикална програма: "Граф Ори", опера от Росини (1828), "Баядерките", опера от Шарл-Симон Кател (1810), "Ловци на перли" от Жорж Бизе (1877) и шедьовъра на Жак Офенбах "Хубавата Елена" (1864).

Българската публика ще може да гледа филми в рамките на Втория фестивал на френското кино, който ще се проведе през октомври. Ще гостува и трупата за съвременен танц на хореографа Абу Лааграа НИА (Международна награда за съвременен балет).

Посланик Отие съобщи още, че започва работа по сградата на Френския институт в София на площад "Славейков", в която институтът ще заработи в края на 2013, най-късно в 2014 година.

Споделяне

Още от

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?