Френският омбудсман критикува правителството заради ромите

Френският омбудсман Доминик Боди обвини френското правителство, че не прилага собствената си наредба за разтурването на ромските лагери, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

 

Боди се изказа в рамките на парламентарно обсъждане, посветено на проблемите с ромите, което се проведе в контекста на ожесточените полемики, предизвикани от изказването на френския вътрешен министър Манюел Валс от сряда, че само малка част от ромите искат да се интегрират.

 

Според омбудсмана условията за разтурване на ромските лагери, изложени в правителствена наредба от август 2012 г., не се съблюдават "както трябва".

 

Много често евакуирането на лагерите се извършва без предварително съдебно решение, а тримесечният срок от издаването на решението до разтурването на лагерите не се спазва, макар че той е необходим за извършване на проверка на социалния статус на обитателите им, посочи Доминик Боди.

 

Вчера премиерът Жан-Марк Еро представи тази наредба като "правителствена политика", за да сложи край на полемиките, предизвикани от коментарите на вътрешния министър.

 

В сряда министърът на вътрешните работи Манюел Валс заяви, че само малка част от ромите имат желание да се интегрират и че техният начин на живот "противоречи" на този на местното население.

 

Изявлението беше посрещнато с критики в редиците на социалистите, а Европейската комисия заплаши Франция със санкции, ако не прилага правилата за свободно движение в рамките на Европейския съюз.

 

Отбелязвайки, че става дума не само за национален проблем, а за предизвикателство към целия континент, френският омбудсман призова еврокомисаря за правосъдието Вивиан Рединг да предложи единна европейска стратегия за борба с дискриминацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?