Френският парламент одобри окончателно пенсионната реформа

Френският парламент одобри окончателно пенсионната реформа на президента Никола Саркози, съобщиха информационните агенции.

Въпреки стачките и уличните протести депутатите приеха увеличаването на минималната възраст за пенсиониране от 60 на 62 години. Националната асамблея подкрепи реформата с 336 гласа "за" срещу 233 "против".

Във вторник текстът мина и в Сената. Предстои документът да бъде подписан от Саркози. С обнародването на закона в Държавен вестник, което се очаква да стане в средата на ноември, реформата ще влезе в сила.

Опозиционната Социалистическа партия заяви, че ще обжалва решението пред Конституционния съвет, който предстои да определи дали реформата е законосъобразна.

За четвъртък е насрочен нов ден на стачки и демонстрации срещу пенсионната реформа, при които се очаква да бъдат отменени половината от полетите на парижкото летище Орли и една трета на другото централно летище на френската столица, Роаси-Шарл де Гол, съобщи Главната дирекция на гражданската авиация, цитирана от Франс прес.

За край на стачката днес гласуваха още две рафинерии - близо до западния град Руан и край южния Ла Мед - което означава, че работата ще бъде възобновена в половината обекти в страната, които спряха работа в знак на протест срещу пенсионната реформа.

Стачките в 12-те френски рафинерии и блокирането на петролни складове доведоха до недостиг на гориво, което предизвика забавяне на дейността в някои сектори.

Споделяне

Още от Свят