Френският парламент одобри забрана на ислямските забрадки

Долната камара на френския парламент одобри във вторник с голямо мнозинство спорен закон, който ще забрани на момичетата да носят ислямски забрадки в държавните училища. 494 депутати гласуваха за закона и само 36 бяха против.

Законът ще задължи учениците да премахнат и други явни религиозни символи, като носене на големи кръстове и еврейски шапки.

Мярката, предложена от дясноцентристката управляващата партия, беше подкрепена от социалистите в опозиция, които предупредиха, че законът трябва да се прилага внимателно, за да не накара френските мюсюлмани да се почувстват като жертви. Законът сега ще бъде внесен в Сената, където ще бъде подложен на гласуване идния месец .

Законът предвижда изключване на ученици при системно нарушаване на забраната. Целта на законопроекта е да се предотвратят евентуални сблъсъци на представители на различните религиозни общности в училищата.

Въвеждането на забраната бе посрещнато с голямо одобрение в цялата страна, но има и среди, които смятат, че тя може да доведе до повече проблеми, вместо да разреши съществуващите.

Проучванията на общественото мнение показват, че 70% от французите подкрепят мярката, предаде Си Ен Ен. Дори сред мюсюлманската общност във Франция, жените мюсюлманки подкрепят законопроекта в съотношение 49% към 43%.

Управляващата партия на президента Ширак контролира близо две трети от местата в Националното събрание. Гласуването на законопроекта бе предшествано от обществен дебат, а през последните дни по предложение на социалистите бяха приети редица компромисни текстове.

Едно такова положение е предвиденият преглед на закона една година след влизането му в сила.

По повод на новото законодателство се появиха възражения извън Франция, не само от мюсюлмански страни, че законът е дискриминационен.

Мюсюлманите са пет процента от населението на Франция - най-голямата мюсюлманска общност в Западна Европа.

Споделяне

Още от Свят