Френският парламент прие "правото на грешка" на администрацията

Френският парламент прие "правото на грешка" на администрацията

Френският парламент окончателно прие законопроект вторник вечерта, който осигурява "правото на грешка" на гражданите при работа с държавната администрация. Според него няма да се налагат санкции при условие, че грешката е еднократна и "не е злонамерена", предава в. "Монд", цитиран от "Дневник"

Текстът гласи, че държавните органи ще следят за измами и опити за злоупотреба. Aко такива не бъдат открити, "лице, което не е спазило правило за първи път", дори и "да е допуснало съществена грешка", не може да бъде наказано, съобщава френското издание.

Освен това френските компании ще имат правото да поискат от органите да извършат проверка на сметките и данъчните им декларации, за да се уверят, че са в съответствие със закона. Тези, които не са, ще получат предупреждение, а не наказание.

Законът беше част от обещанията на френският президент Еманюел Макрон по време на предизборната му кампания. Целта е да се гласува повече доверие на гражданите и да се улесни работата с административните органи.

Крайнолявата партия на Жан-Люк Меланшон, комунистическата и традиционните консерватори от Републиканската партия бяха против законопроекта. Въпреки това той беше приет на първо четене от Националното събрание в края на януари, а след това и от Сената през март.

Долната и горната камара имаха различни условия и за това смесена комисия разгледа финалната чернова през април. Тя не достигна до консенсус и последната дума имаха депутатите.

Споделяне

Още от Свят