Френският писател Льо Клезио е носителят на “Нобел” за литература

Френският писател Льо Клезио е носителят на “Нобел” за литература

68-годишният френски писател Жан-Мари Гюстав льо Клезио е тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература, съобщиха от шведския комитет за присъждане на престижния приз в четвъртък.

Според съобщението на комитета известният писател е удостоен с отличието за творчество, което е носител на “нови отправни точки”, пълно е с “поетични приключения и чувствен възторг”, а авторът е изследовател на “човечеството отвъд властващата цивилизация".

Жан-Мари Гюстав льо Клезио е един от най-ярките представители на съвременната френска проза, познат и на българските читатели. От години той присъства в селекцията за литература на шведския нобелов комитет.

В България Льо Клезио е известен с романа “Карантината”, за който са характерни най-добрите черти на творчеството му - философска дълбочина, епическа разгърнатост на сложния, но интригуващ сюжет, неповторими образи.

В "Африканеца" (2004) - кратък автобиографичен разказ, Льо Клезио възкресява епизоди от детството си, прекарано в Африка и повлияло на целия му житейски и творчески мироглед.

След войната, придружен от майка си и от по-големия си брат, той отива при баща си, лекар в Нигерия. Там авторът, оставен да расте на воля сред необятните диви простори на Африка, открива магическата същност на една страна, където всичко е в излишество - слънцето, бурите, растителността, дъждовете, насекомите.

Сред останалите издадени на български книги е и "Мексиканската мечта". В тази твърде съкровена книга писателят изразява преклонението си пред двойната среща - с непознатия баща и с африканския континент, от който е запазил за цял живот

опиянението от близостта с природата.

Името на Жан-Мари Гюстав Льо Клезио по нищо не подсказва, че е дете на алжирски преселници, което цял живот ще описва спомените от екзотичното си детство. През 1994 г. го обявяват за най-добрия от живите френски писатели, а всяка негова книга се очаква с нетърпение. Льо Клезио отново се заравя в миналото и в един от последните си романи "Революции".

През 2006 г. Нобелова награда за литература получи турският писател Орхан Памук. Повечето му произведения са преведени на български - "Името ми е Червен", "Сняг", "Новият живот".

Миналата година с Нобеловата награда за литература Шведската академия отличи южноафриканката Дорис Лесинг като епичен разказвач за преживяванията на жените, която със скептицизъм, плам, жар и сила на въображението изследва внимателно една разделена цивилизация. "Лятото преди мрака", един от най-силните романи на Дорис Лесинг, е издаден на български език. Преведени са също много нейни разкази.

Церемонията по връчването на Нобеловите награди по традиция се извършва на 10 декември в Стокхолм и в Осло. Наградите за литература, физика, химия, медицина и икономика нобелистите получават в Стокхолм, в Концертната зала от краля на Швеция Карл XVI Густав. Нобеловата награда за мир се връчва в Осло. Нобелистите, освен парична награда, получават златен медал и диплом.

Още от

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?