Френският писател Мишел Уелбек отхвърли обвиненията в ислямофобия

Мишел Уелбек

Френският писател Мишел Уелбек отхвърли за пореден път обвиненията в ислямофобия - в деня, когато излиза от печат политико-фантастичният му роман "Подчинение", засягащ остро дискусионната тема за ислямизацията на френското общество, предаде Франс прес.

"Това според мен не проличава явно в книгата", заяви Уелбек пред радио "Франс ентер".

Действието в романа му се развива през 2022 г., когато държавен глава на Франция е водачът на мюсюлманска партия. "Застрашително изглежда по-скоро онази част от романа, когато мюсюлманите още не са дошли на власт (. . .) Този режим всъщност не е нещо ужасяващо", добави писателят.

Определян ту като "върховен", ту като "безотговорен", романът от 300 страници е издаден в тираж от 150 000 екземпляра, а пирати го бяха разпространили още преди това. Той предизвика лавина от коментари в печата и социалните мрежи - нещо нечувано за художествена книга във Франция.

Издатели, писатели и социолози кръстосваха тези дни шпаги по страниците на печата, докато скандалният творец бе завладял медийната сцена, гостувайки в телевизионни и радио предавания. Обвинен например от директора на лявото издание "Либерасион" Лоран Жофрен, че спекулира със страховете, пораждани от исляма, превъзнасяйки идеите на крайнодесния Национален фронт, Уелбек намери пламенен защитник в лицето на писателя Еманюел Карер.

"Подчинение" е "върховна книга, изпълнена с изключителен романтизъм", твърди в статия, подготвена за "Монд де ливр", Карер - автор на известната книга "Кралството", посветена на ранните християни. Според него, "прозренията на Мишел Уелбек имат същия корен" като пророческите романи на 20-и век "1984" от Джордж Оруел и "Прекрасният нов свят" на Олдъс Хъксли.

Един автор на романи не е публицист и не можем да съдим за него по същия начин, призна журналистката Каролин Фуре, но добави, че е "нещо нормално да се питаме откъде идва успехът на едно упадъчно четиво".

"Не познавам човек, решил занапред да гласува за някой друг, след като е прочел един роман", отвърна на своите критици самият писател.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?