Френският посланик: "Ако емигрирате, ще оставите страната си на Пеевски"

"Не дължите нищо на днешна Русия, комунистическият режим е в основата на проблемите ви и днес"

Ксавие Лапер дьо Кабан, сн. БГНЕС
"Ако емигрирате, ще оставите страната си на Пеевски". Това е посланието към младите българи на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, чийто мандат в България вече изтече.
 
През изминалите три години той беше един от най-активните дипломати в България, като силно подкрепяше опитите за реформа на съдебната система и открито заговори за "гнилите ябълки" в нея.
 
В лекция пред Атлантическия клуб посланик дьо Кабан посочи, че комунистическият режим е в основите на проблемите, с които се сблъсква България и днес. По думите му липсата на разкаяние, осъждане и осмисляне на режима гони младите хора от България.
 
"Тази липса позволява на избягали банкери и на други, които скоро може също да избягат, да ограбят милиарди... Тази липса позволява на политиците да избират един 33-годишен олигарх за шеф на службите, само защото е верен на един бивш ръководител от Държавна сигурност... Тази липса кара младите българи да напускат страната", заяви Кабан.
 
"Не дължите нищо на Русия" 
 
Посланик дьо Кабан коментира още, че отношенията на България с Русия не трябва да се "определят от историята или още по-малко от една подменена или осакатена история", а от националните интереси.
 
"Днес няма място за признание по отношение на сегашна Русия, на която не дължите нищо – нито вашата свобода през 1878 г., нито вашето потисничество през 1944 г. Но имате дълг към руските, финландските, полските, украинските, естонските войници, загинали за вас по време на Руско-турската освободителна война", каза дипломатът.
 
Той добави, че "не съществува вечна дружба между народи и държави, а отношенията между държавите са основани на интереси, но и на споделени ценности".
 
"Слабоумието не е голям проблем, стига да не е на власт"
 
Той осъди комунистическия режим, като отбеляза, че 9-ти септември 1944 г. е мрачна дата в българската история.
 
"Авторитарните режими първо се опитват да превземат съдебната власт. Виждаме го в някои съседни държави. Свободните хора се стремят към система, която да гарантира, че конфликтите ще бъдат решавани само по мирен път, с преговори или с помощта на неутрален арбитър – съдия. Това е основната разлика с тоталитарните режими", каза дьо Кабан.
 
"Слабоумието не е голям проблем, стига да не е на власт. Комунизмът като идеология претендира, че ликвидира конфликтите, но не съществува такъв режим, който да налага истината си без насилие", допълни дипломатът.
 
И припомни, че лидери на социалистическата партия са поднесли цветя пред паметника на Тодор Живков.
 
Статуквото победи отново, изключително нагло
 
Посланик дьо Кабан припомни, че е реагирал по казуса "Белведере", в който беше направен опит чрез съдебната система да бъде присвоена френска компания. Съдия по делото бе Румяна Ченалова, която той определи, без да назовава името ѝ, като "гнила ябълка".
 
"Скандалът не произтече от моите думи, а от това, че всичко казано, бе вярно. Бидейки дипломат от 25 г., знам добре кое е дипломатично и кое - не", посочи той. 
 
По думите му по принцип не е допустимо дипломат да говори така, но е още по-недопустимо в държава от Европейския съюз да се случват подобни неща. Той припомни още, че изтеклите по-късно записи между Ченалова и шефката на Софийския градски съд Владимира Янева на практика са без последствие. 
 
"Изключително нагло е – нито ѝ бе предявено обвинение, нито на някой друг", каза посланикът.
 
Той коментира още, че провалът на конституционната реформа е показал, че съпротивата е все още много силна и че лагерът на статуквото е победил отново.
 
Засега няма риск за евроатлантическата ориентация на България
 
Посланикът коментира още в отговор на въпрос, че засега не вижда риск за евроатлантическата ориентация на страната.
 
Попитан за реториката, която използва кандидат за президент на БСП Румен Радев, посланикът коментира, че президентът няма много компетентности и не може да смени политиката на страната без съответната позиция на правителството.
 
По време на мандата си посланик Ксавие Лапер дьо Кабан бе подложен на силни атаки от медиите, свързани с депутата Делян Пеевски. По време на прощалната му лекция Илияна Беновска от Канал 3 попита дипломата по чия поръчка се е опитвал да управлява съдебната реформа и главния прокурор, но бе освиркана от присъстващите в залата.
 
Попитан от репортерка, която не се представи, дали е ходил на семейни вечери със семейство Прокопиеви, дипломатът отговори: "Аз съм ги поканил веднъж за един обяд с много журналисти, включително и моя голям приятел Петьо Блъсков, и мисля, че тази информация, която той казва след това в неподписани статии на неговия много хубав жълт "Труд", тази информация, че сме много близки приятели, е толкова фалшива, колкото да кажа, че аз съм много близък до господин Блъсков. Иначе да ви кажа, да ви припомня един български израз, който много ми харесва и научих преди доста години: "Когато казват, че твоята дъщеря или твоята сестра е проститутка, след това иди да изясниш, че нямаш сестра." 
 
Ксавие Лапер дьо Кабан ще продължи кариерата си като посланик на Франция в Буркина Фасо.
Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?