Френският посланик: До вчера имаше воля за реформа, днес има съмнения

Двама посланици от ЕС оценяват високо работата на Христо Иванов и съжаляват за оставката му

Ксавие Лапер дьо Кабан

"До вчера виждахме воля в правителството за провеждането на съдебна реформа, виждахме един човек, който иска да проведе реформи. Сега има съмнения ..., но ще видим, ще има нов министър". Това заяви в четвъртък посланикът на Франция Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан в интервю за Нова телевизия по повод бламираната от ГЕРБ съдебна реформа и последвалата оставка на правосъдния министър Христо Иванов.

"Очакваме новият министър да продължава с реформите", каза френският посланик.

Кабан заяви, че във Франция има притеснения за хода на реформата и това е станало ясно при скорошното му посещение в Париж. "В Париж са притеснени, една година очакваме реформи. Очакваме съдиите и прокурорите да са независими, когато решават", посочи той.

Френският посланик, който повдигна въпроса за "гнилите ябълки" в българската съдебна система и изразът стана нарицателен за зависимостите в нея, поиска да се проведе разследване на изтеклите разговори между вече бившите съдии от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова и Владимира Янева.

"Тя (Ченалова, бел. Ред.) е един пример, тя беше един инструмент, един съдия, който сигурно е бил в тази схема на корупция в съдебната система. Тази бивша съдийка каза много интересни неща - че бившата председателка на СГС Владимира Янева е била под натиск от много хора, както и че г-жа Янева ѝ е казала как да решава едно или друго дело. Сякаш съдиите не са независими хора. Трябва да се разследва как работи съдебната система, това е интересно и на мен, и на моите колеги в ЕС", заяви дьо Кабан.

Европейският съюз е отворено пространство, което значи че трябва да има доверие между нас и правилата да се прилагат във всяка страна. Например - че продуктите, които са произведени в България и пътуват до Франция без такси и контрол, трябва да са годни. Същото важи и за съдебната система", посочи още френският посланик.

Посланикът на Холандия Том ван Оорсхот отбеляза от своя страна, че "гласуваните промени вчера са стъпка напред в посока реформа в съдебната система", но страната му съжалява, че Христо Иванов е напуснал поста.

"Ние разбираме неговите аргументи и уважаваме неговото решение. Надяваме се, че неговият наследник ще продължи започнатите промени, които бяха приети от парламента, защото от особено значение е да имаме приемственост в промените. България заслужава по-добро върховенство на закона, заслужва независима правосъдна система и борба с корупцията", заяви дипломатът.

Той посочи още, че е от особено значение проблемите в законодателството да бъдат преодолени.

"Европейската комисия, посредством своя механизъм за сътрудничество и проверка, показа известни липси в законодателството в България. На базата на тези доклади министърът на правосъдието подготви много добра стратегия, която да нанесе необходимите промени и тази стратегия, която беше приета на първо четене и подкрепена от нас", каза още Том ван Оорсхот пред БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?