Френският посланик е посетил протестиращите студенти

Покупката на земя от чужденци ще повиши цената й

Ксавие Лайпер дьо Кабан Сн.БГНЕС

По примера на предшественика си, и новият френски посланик е посетил студентите, окупирали Софийския университет "Св. Климент Охридски" за да научи за проблемите им. Това съобщи Ксавие Лайпер дьо Кабан пред Дарик радио.

Той заяви, че ще продължи да се среща с протестиращите студенти, защото иска да научи какви са проблемите и надеждите им. Според френския посланик ситуацията в университета е много спокойна за разлика от 1991 г., когато "ситуацията беше много изострена". Първо посещение в България на Кабан е било дни преди изборите през 1991 г.

През лятото предишният френски посланик Филип Отие беше забелязан сред протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски. Заради това при отпътуването му от страната той не беше удостоен с орден "Стара планина", който се дава традиционно на всички посланици.

По повод искането за удължаване на мораториума върху продажбата на земя на чужденци, Кабан смята, че отпадането му ще доведе до покачване на цената на земята.

"Обемът на обработваемите земи в България е намалял в последните години и ако чужди инвеститори могат да ги купуват, това ще се промени. Те ще допринесат и до повишаване на цената ѝ, което е добре за собствениците, които искат да я продадат", каза френският посланик.

Обработването на земя е професия и такъв тип хора се очаква да купуват парцели, допълни Кабан.

Франция връща в България лица, защото нямат средства да се издържат, както е по договора за присъединяване на страна към Европейския съюз, каза френският посланик. По думите му, свободата на движение е гарантирана за европейските граждани, но те имат и задължението да могат да се издържат в дадена страна, за да останат там.

"Проблемът въобще не е специално към ромите или към някаква друга етническа група на населението. Става въпрос да имаш средства да живееш в една европейска държава. Договорът за присъединяване на България и Румъния към ЕС е изключително ясен, свободата на движение е абсолютно осигурена, тя е пълна, тя е цялостна, но свободата на настаняване за живеенето там не е пълна, не е на 100%. Необходимостта, задължението да можеш да се изхранваш и да посрещаш нуждите си, е едно задължение, което е упоменато в договора за присъединяване към ЕС. Това е и причината, поради която ние връщаме лица, които нямат средства да живеят във Франция. Но те могат да се върнат отново в България и после отново да дойдат пак за 90 дни", каза Кабан.

Според него казусът с експулсирането на българските роми е предизвикал голяма полемика във Франция, а всъщност става дума за малък брой граждани и той не представлява казус между двете страни.

Франция още не е стигнала до идеята да обсъжда приемането на сирийски бежанци от други държави, а българското правителство не е предявило подобно искане към нито една страна-членка, каза Кабан. Той уточни, че Франция вече е приела няколко хиляди бежанци от Сирия.

Според правилата в ЕС бежанците могат да искат убежище само в една страна-членка и това е първата, на чиято територия са влезли, каза френският посланик. "Те не могат да "пазаруват" такова искане в целия ЕС, редувайки страните", посочи Кабан.

Той съобщи още, че през май или юни идната година предстои изложба на творби на Огюст Роден в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България