Френският посланик: Марин Райков работи с постоянство и сила за интересите на страната

Филип Отие

Министър-председателят Марин Райков работи с постоянство и сила за интересите на България. Това каза пред журналисти в Пловдив посланикът на Франция у нас Филип Отие. "Райков е много добър познавач на Франция и в този смисъл страната ни загуби голям български дипломат", добави посланикът, цитиран от БТА.

Отие коментира и протестите в България като ги определи за "нормални за развитието на една демократична държава". По думите му е важно страната да се справи с този период, като се вслуша в исканията на хората и спазва принципите на правовата държава и конституцията.

Българските власти трябва да бъдат поздравени за начина, по който се справят, допълни френският посланик. Той пожела успех на служебното правителство в първата му задача, която е да подготви предсрочните парламентарни избори. Резултатите от тях трябва да бъдат приети с доверие от всички, каза дипломатът.

Посланикът напомни, че трябва да се постигне хармонизиране на стандарта на живот в България с този в Европейския съюз, "което е и част от исканията на протестиращите".

Нормално е при такива обстоятелства исканията да са от най-различен характер, но по всичко това трябва да се водят дебати и да се размишлява, каза още Отие.

Френският посланик Филип Отие бе в Пловдив, за да посети Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника. Поводът е подписването в понеделник на двустранен договор между Франция и Университета по хранителни технологии в града.

Гимназията и висшето училище имат дългогодишни връзки и се развиват в една професионална насоченост. "Имаме голяма амбиция, защото хранителната промишленост е една от най- добре развитите и е много важна във френската икономика", каза посланикът. По думите му наред с винопроизводството, това е област, в която страните ни имат възможност за двустранно сътрудничество.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?