Френският посланик: Не е добре да разчитате на един енергиен доставчик

Френският посланик: Не е добре да разчитате на един енергиен доставчик

Никога не е хубаво една страна да разчита на един единствен доставчик на енергоресурси. Това е вярно за всяка страна и за всяко време, и днес в България го виждаме много ясно, заяви в понеделник посланикът на Франция у нас Етиен дьо Понсен.Той посочи, че Франция винаги е внимавала за това да има известно равновесие между доставките си на природен газ - от Норвегия, Алжир и Русия. Посланикът информира, че френската компания "Газ дьо Франс" е подписала договор за сътрудничество с "Булгаргаз" през 2008 г., за да подпомогне българската компания да има различни източници - например от Гърция и Румъния.

В Северна Гърция идва втечнен алжирски газ, който се транспортира от "Газ дьо Франс“ и би било лесно да се снабдява и част от България при наличие на 70-километрова връзка между Северна Гърция и България, при положение, че отклонението бъде построено, каза пред журналисти Етиен дьо Понсен.

Френската компания е готова да работи с "Булгаргаз“, за да се направят тези отклонения, коментира още той.

Той добави, че в газовия проблем се вижда добре ролята на ЕС, която по думите му е много по-силна, в сравнение с преди няколко години при подобни кризи. Вижда се, че ЕС заема полагаемото му се място и спомага за постигането на съгласие между Русия и Украйна. Франция подкрепя тези усилия на Съюза и отблизо следи развитието на ситуацията, каза посланик Дьо Понсен.

Срещата му с медиите бе по повод 20-ата годишнина от прочутата закуска на президента Франсоа Митеран с интелектуалците, от срещата със студентите, до визитата в Пловдив. Френският посланик информира, че сред акцентите е извънредното отваряне на резиденцията на страната му за всички българи в продължение на една седмица от вторник -20 януари до неделя 25 януари.

Специална изложба ще допълни изданието "По стъпките на свободата“ със спомени на свидетели от онова време.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?