Френският посланик: От 20 години познавам България и корупцията се засилва

Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан

Посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан определи корупцията като един от най-сериозните недостатъци на страната ни. Пред бТВ в неделя той каза, че според него в последните 20 години корупцията се засилва.

Генезисът на проблемите на страната ни, според посланика, че реформите не са били направени веднага в началото на 90-те години.

"Бих казал, че неуспехът започна през 90-а година, защото икономическите реформи не бяха направени веднага, още в началото на прехода. Те бяха направени по-късно. Но проблемът не е дори и само в икономическите и политическите реформи. Той е по-скоро в политическите и по-скоро в установяването на правовата държава", каза Дьо Кабан.

"Проблемът е, че да, много реформи са направени оттогава в България, много неща са се подобрили през всичките тези 24 години, но 90-а година никой не знаеше какво трябва да се направи, за да се мине от един тоталитарен в един демократичен режим. Просто не бяха информирани, не знаеха", отбеляза посланикът.

Посланикът, който през деветдесетте години е работил във френското посолство в София, женен е за българка и има трима синове, допълни: "От 20 години познавам България и когато напуснах България 1995 г., вече имаше много, много корупция и тя се засилваше. И всяка година аз се връщах в България, за да посетя страната ви, приятелите си, и всяка година констатирам, че проблемът с корупцията, за съжаление, е на първа страница на вестниците и в медиите".

Запитан дали би се срещнал с протестиращите граждани, както направи неговият предшественик Филип Отие, посланик Дьо Кабан отговори: "Работата на един дипломат е да се информира, това е съвсем естествено, така че трябва да се опитваме да разберем самите ние, чрез самите нас това какво се случва. Това е съвсем нормално".

"Аз, естествено, че имам контакти. Опитвам се да имам контакти с колкото се може повече представители от българското общество. Естествено, аз представлявам едно правителство, така че ще имам най-чести и регулярни контакти с членовете на българското правителство, но в едно демократично общество не съществува само правителството, което взема решенията. Има градски ръководства, има областни ръководства, областни власти, има много среди, които се намесват при вземането на политически решения, медиите, журналистите", допълни той.

След което потвърди, че е готов да се среща с всички представители на българското общество.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?