Френският посланик скоро ще се завърне в Рим

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан

Френският посланик в Италия Кристиан Масе, който бе отзован за консултации в Париж, много скоро ще се завърне в Рим, предаде Франс прес.

Агенцията се позовава на думите на френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан от интервю за италианския вестник "Кориере дела сера".

"Днес мога да ви кажа, че завръщането на посланика ни ще стане много скоро", заяви Льо Дриан, една седмица след отзоваването на Масе в знак на протест срещу поредица от изказвания на италиански лидери по адрес на Франция.

Френският външен министър обърна внимание на поведението на италианския вицепремиер Луиджи Ди Майо, който посети Франция на 5 февруари и се срещна с представители на протестното движение на "жълтите жилетки". С тази визита "чашата преля", посочи Льо Дриан.

Ди Майо впоследствие увери, че се е срещнал с представителите на "жълтите жилетки" в качеството си на председател на Движение "Пет звезди", а не на вицепремиер.

Според Льо Дриан обаче "става дума за публична среща между човек, призоваващ за въоръжено въстание, и член на италианското правителство, при която не е проявено уважение към елементарни обичаи между европейски партньори".

Въпреки това, по думите на френския външен министър, двустранното сътрудничество продължава да е стабилно.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа