Френският посланик видя положително развитие на съдебната реформа у нас

Френският посланик Етиен дьо Понсен заяви в четвъртък, че вижда как реформата в българската правосъдна реформа се развива в положителна посока. Той бе гост на честванията на 100-годишнината от създаването на дружеството "Алианс Франсез" във Велико Търново.

Според дипломата положителните сигнали се съдържали в предприетите действия от българското правителство и парламентарните дебати около предложенията за промяна в Наказателния кодекс.

"Конкретното доказателство, че нещата се променят в добра посока, са осъдителните присъди по делото "Борилски", произнесени от Апелативния съд във Велико Търново. Съдът прие доказателствата, разследвани от френската полиция, която е най-добрата в света", обясни Понсен.

Той заяви, че предстои определяне на дата за процес по делото "Борилски" в Апелативния съд в Париж. "За нас е по-важно, че изходът на делото бе решен в България, и то по най-добрия начин", каза дипломатът.

Само преди месец и половина по време на дискусия за закритите съдебни процеси в България, Понсен остро разкритикува българската правосъдна система. Тогава той обясни, че тя "не функционира по задоволителен начин" и коментира положително предложените от правителството промени в процесуалните закони.

Споделяне

Още по темата

Още от България