Френският премиер използва член от конституцията, за да прокара трудовата реформа

Френският премиер използва член от конституцията, за да прокара трудовата реформа

Френският премиер Манюел Валс задейства член от конституцията, за да прокара оспорвания пакет от трудови реформи, без да го внася за гласуване в долната камара на парламента (Националното събрание), предаде ДПА.

Като го нарече "текст на напредъка", Валс определи законопроекта като голяма реформа, крайно необходима за бъдещето на страната.

Валс, цитиран от Асошиейтед прес, отбеляза, че мярката е нужна за създаването на заетост и за да направи икономиката по-конкурентоспособна в световен мащаб.

Член 49-3 от конституцията на Франция позволява приемането на закон без парламентарно гласуване, освен ако долната камара не поиска вот на недоверие срещу правителството.

Стъпката на премиера, която в голяма степен бе очаквана, дава малък шанс на левите депутати в камарата, противопоставящи се на реформата. Те имат 24 часа да внесат вот на недоверие, в противен случай законопроектът се счита за окончателно приет, уточнява Ройтерс.

Реформата трябва да улесни наемането и освобождаването на служители, да отслаби някои правомощия на синдикатите и да смекчи правилата, регламентиращи 35-часовата работна седмица в страната.

Мярката предизвика тримесечни улични протести и вълни от стачки в страната. Стигаше се и до сблъсъци с полицията.

Споделяне

Още от Европа