Френският премиер не отстъпва от спорната пенсионна реформа

Френският премиер не отстъпва от спорната пенсионна реформа

Френският премиер Едуар Филип обяви, че е твърдо решен да завърши планираната пенсионна реформа въпреки протестите, които тя предизвика.

В същото време лидерът на Общата конфедерация на труда Филип Мартинез заяви, че ще се бори докато планът не бъде оттеглен.

Френският президент Еманюел Макрон събира тази вечер на среща министрите, ангажирани с проекта, предизвикал протести, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Това става на фона на продължаващата национална стачка, която парализира обществения транспорт. В Париж работят само две от линиите на метрото, а от шестте влакови линии във френската столица функционира само една. Протестите са предизвикани от намерението на управляващите да въведат единни правила за всички професии и да отменят ранното пенсиониране за определени професии като част от тези в железопътния транспорт.

"Твърдо решен съм да доведа докрай тази пенсионна реформа и ще го направя с уважение и отговаряйки на опасенията на хората", каза премиерът пред седмичника "Журнал дю диманш".

"Ако днес не приемем цялостна, сериозна и прогресивна реформа, то утре някои друг ще го направи, но наистина брутално", коментира Едуар Филип.

В петък той обяви, че на 11 декември (сряда) ще представи подробни параметри на пенсионната реформа.

Филип Мартинез каза пред същото издание, че неговият синдикат ще продължи протеста, докато правителството не се откаже от плана. "Ще продължим, докато планът не бъде оттеглен", предупреди профсъюзният лидер.

"Нека (Филип) се вслуша в гнева на хората. Нека каже, че само идиотите никога не променят мнението си. Нека се върне в изходна позиция", заявява Мартинез. По думите му "няма нищо добро" в правителствения план за реформа. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа