Френският премиер няма да оттегли закона за лесно уволнение на младежите

Френският премиер Доминик дьо Вилпен даде индикации в неделя, че не смята да върне спорния закон, отнасящ се до трудовите права на младите французи, въпреки профсъюзните заплахи за стачки, съобщи ББС в понеделник.

В интервю пред френско младежко списание, той заяви, че законът трябва да дава по-големи шансове за работа пред младите хора, но добави, че те трябва да докажат, че го заслужават.

Протестите са срещу новия правителствен законопроект, който въвежда т.нар. договор за първо назначение, който предоставя на работодателите възможност да уволняват с по-малко административни процедури новоназначени младежи до 26-годишна възраст. Кабинетът предприема мярката в опит да се справи с хроничната безработица.

Във Франция всеки четвърти младеж е без работа.

Профсъюзите дадоха срок на правителството до понеделник вечерта, за да бъде оттеглен закона.

Повече от 160 души бяха арестувани при протестите в събота.

Френските синдикати заявиха, че новият закон би позволил на работодателите да експлоатират младите хора. От правителството отговориха, че новият закон би намалил безработицата, защото ще направи пазара на труда в страната по – гъвкав.

От профсъюзите съобщиха, че над 1,5 милиона души са участвали в около 150 протеста в цялата страна срещу въвеждането на договора за първо назначение. От вътрешното министерство заявиха, че общата численост на протестиращите е била около 500 000 души.

“Срокът, който дадохме, е ултиматум. Правителството и президентът имат 48 часа, за да решат”, заяви Рене Валадон от съюз “Работна сила”.

Правителственият говорител Жан-Франсоа Копе заяви в събота, че правителството иска диалог, но не даде никакви индикации, че спорният закон ще бъде оттеглен.

“Отвъд разгарящите се страсти в момента, имаме ли всички полза от диалог? Вратата е отворена”, заяви той, цитиран от ББС.

Споделяне

Още от Свят