Френският премиер призна “управленска грешка”

Френският премиер призна “управленска грешка”

Министър-председателят на Франция Доминик де Вилпен заяви в интервю за вестник Le Journal du Dimanche, че е направил управленска грешка при решаване на спорните положения с трудовия договор за първоначално наемане на робата, съобщава АФП в понеделник.

Той изрази съжаление, че мотивите на действията му не са били разбрани. Доминик де Вилпен обаче не се чувства “отхвърлен човек” и не смята, че е загубил подкрепата на президента на Франция Жак Ширак, който поиска да внесе промени в конфликтните положения на договора за първоначално наемане на работа за младежите.

Министър-председателят отбеляза, че хората в днешно време живеят в свят, където непрекъснато има опити да бъдат скарани хората един с друг. Той обаче отказва да влезе в подобно противостояние.

На втори април официалното издание на правителството на Франция Official Journal публикува текста на закона за първоначално наемане на трудов договор. Президентът Ширак в обръщение към нацията заяви, че влезлия в силя договор ще се изпълнява след като му бъдат направени поправки, намаляващи изпитателния срок за младежите от две на една година и отнемащи правото на работодателите да уволняват младежите до 26 години без мотиви.

Профсъюзните и студентските организации не приеха решението на Жак Ширак, като настояват за отмяна на закона. Вторият етап на общонационалната стачка е насрочен за вторник. Първият се проведе на 28 март и събра около три милиона протестиращи от цяла Франция.

Споделяне

Още от Свят