Френският президент очаква "напредък" по конфликта в Украйна на среща в Алмати

Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че очаква да бъде постигнат "напредък" в уреждането на конфликта в Украйна на международната среща, насрочена за 15 януари в казахстанската столица Астана. Ако това се случи, трябва да бъдат вдигнати санкциите срещу Москва, изтъкна той.

"Санкциите трябва да бъдат вдигнати, ако има напредък. Няма ли напредък, санкциите ще останат", каза Оланд пред радио "Франс ентер", цитирано в понеделник от БТА.

Ако се стигне до "икономическа криза в Русия, това не носи нищо добро за Европа", предупреди френският лидер.

Оланд напомни, че още преди Коледа е преговарял с лидерите на Русия, Германия и Украйна. "Успяхме да постигнем освобождаване на военнопленниците, държани от двете страни. Значи напредък има", изтъкна той.

Основното искане на европейските сили към Русия е "да бъде запазена териториалната цялост на Украйна", напомни Оланд. Той изтъкна, че след разговори с руския лидер Владимир Путин е стигнал до извода, че Москва няма агресивни планове, засягащи Украйна.

"Г-н Путин не желае да анексира Източна Украйна, това е съвсем сигурно. Той сам ми го каза", поясни френският президент. Според Оланд "всичко, за което настоява той (Путин)" е Русия "да запази своето влияние и да се предотврати минаването на Украйна в лагера на НАТО. Основната идея е да не допусне военно присъствие край своите граници".

"Отивам на 15 януари в Астана при едно условие. То е да има възможност за нов напредък. Ако става дума да се срещнем и да поговорим, без да се придвижим напред, няма нужда. Но според мен ще се придвижим", уточни френският лидер.

В Астана се очаква да преговарят украинският президент Петро Порошенко, Владимир Путин, Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел.

В края на декември украинският лидер съобщи за възможна лидерска среща "в нормандски формат" в Астана на 15 януари, напомня ТАСС. Кремъл още не е потвърдил, посочва новинарският сайт Нюзру.

"15 януари е датата, споменавана като възможна за бъдеща среща "в нормандски формат" за Украйна, съобщи руски дипломатически източник за ТАСС. Официално съобщение от Кремъл в тази връзка не е имало, добавя агенцията.

Според информиран източник на ТАСС Москва потвърждава участието си в среща "в нормандски формат" за Украйна на ниво политически директори днес в Берлин и ще изпрати на форума Виктор Сорокин, началник на отдел в руското външно министерство, посочва Нюзру.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?